Toezichthouder De Nederlandsche Bank blijkt forse kritiek te hebben op de manier waarop ABN Amro corruptie-risico’s in Rusland aanpakt. Met name de banden met een oliebedrijf dat mogelijk gelieerd is aan president Poetin zijn DNB een doorn in het oog.
Dat schrijft het Financieele Dagblad zaterdagochtend, op basis van een brief van toezichthouder DNB van afgelopen maand die in handen is van de krant.
De kwestie is extra pikant, omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag onverwachts aangaf de beursgang van ABN Amro uit te stellen. In zijn brief aan de Tweede Kamer stelde Dijsselbloem dat de directe aanleiding werd gevormd door kamervragen over een omstreden loonsverhoging voor de top van ABN Amro.
Dat de top van ABN Amro hiertoe gerechtigd is, is echter al sinds 2012 bekend en stamt uit een overeenkomst tussen het kabinet Rutte 1 en de staatsbank. Lees ook het artikel: Uitstel beursgang ABN Amro politiek spelletje.
Banden ABN Amro met Russisch oliebedrijf Gunvor
De kwestie rond falend corruptie-management in Rusland lijkt op het eerste gezicht een ander licht te werpen op een eventueel uitstel van de beursgang van de bank die in 2008 door de staat werd gered. Opvallend is echter dat de woordvoerder van het ministerie van Financiën tegenover het FD aangeeft dat het departement geen weet heeft van de kritiek van toezichthouder DNB op de vermeende lakse houding van ABN Amro in Rusland.
De kwestie draait, zo citeert het FD de toezichthouder, om 'tekortkomingen' in het 'bank-brede' beleid tegen 'corruptierisico's'. Kernprobleem is volgens DNB dat bankiers die betrokken zijn bij zakelijke deals zich onvoldoende rekenschap geven van corruptierisico's.
In het bijzonder noemt DNB het dossier rond de ook in Rusland actieve oliehandelaar Gunvor, een klant van ABN Amro. In maart 2014 stelde het Amerikaanse ministerie van Financiën dat president Vladimir Poetin 'toegang' heeft tot dit officieel vanuit Cyprus opererende oliebedrijf, en dat ligt zeer gevoelig met het oog op het conflict in Oekraïne en Amerikaanse en Europese sancties die tegen Rusland zijn uitgevaardigd.
Geen contact ABN Amro met Amerikanen
Volgens DNB heeft ABN Amro na de bekendmaking van de Amerikanen verzuimd contact op te nemen met het Amerikaanse ministerie van Financiën. Op 20 maart 2014 werd grootaandeelhouder Gennadi Timtsjenko van Gunvor op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst. Kort daarna verkocht deze zijn belang van 44 procent aan de Zweedse mede-oprichter van Gunvor, Torbjorn Tornquist.
Timtsjenko staat bekend als een goede bekende van president Poetin. Volgens DNB negeert ABN Amro signalen van corruptie die al jaren rond Gunvor hangen. Of er inmiddels contact met de Amerikanen is gelegd over Gunvor, willen DNB en ABN Amro niet zeggen, aldus het FD.
Ook ING en Rabobank doen zaken met Gunvor
ABN Amro reageerde zaterdagochtend met een persverklaring. Volgens de bank heeft zij met een grote groep internationale banken, waaronder ook Rabobank en ING, Gunvor als klant. Uit het eigen compliance-onderzoek is volgens ABN Amro niet gebleken dat Gunvor zich niet houdt aan internationale standaarden inzake witwaspraktijken, economische sancties, terrorisme-financiering, omkoping en corruptie.
De bank wijst er verder op dat Gunvor zelf niet op de sanctielijst van de Amerikanen is geplaatst, in tegenstelling tot voormalig grootaandeelhouder Timtsjenko. Wel houdt de bank een slag om de arm. "Voor al onze klanten geldt dat we een relatie niet zullen afbreken op basis van onbewezen berichten. Indien echter wordt aangetoond dat Gunvor een relatie is met onaanvaardbare antecedenten dan zal ABN Amro de relatie beëindigen met inachtneming van de vereiste juridische procedures."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl